Нітрати
Харчування – одна із основних життєво необхідних умов існування людини. Їжа є джерелом енергії, основний раціон повинен складатися з овочів та фруктів. Юні кактусенята вихованці екологічного гуртка будинку художньої творчості дітей, юнацтва та молоді, під керівництвом Олени Дзюбенко проявили інтерес до виявлення залишкових кількостей нітратів в овочах та фруктах. Підчас дослідження юні дослідники, мали змогу навчитися користуватися нітратоміром, визначати наявність або відсутність нітратів в продуктах харчування (домашнього вирощення та місцевих маркетів), вимірювати жорсткість води (кип’яченої та з крану), визначати радіоактивний фон в приміщенні навчального кабінету.
Провівши дослідження, юні дослідники встановили, що всі овочі та фрукти, які вони вимірювали на наявність нітратів не перевищували ГДК. Потрібно пам’ятати, що під час вживання овочів, фруктів з надмірною кількістю нітратів відбувається їх накопичення в організмі, що призводить до утворення вже більш небезпечних сполук – нітритів. Нітрити взаємодіючи з гемоглобіном крові, перетворюють його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин, що призводить до кисневого голодування.